De aanleg van het Zwolse Bijenlint

Op deze pagina komen o.a. aan de orde:

  • De inventarisatie van de huidige stand in Zwolle:
    actuele situatie, kansen, benodigde aanpassingen beheer – zie alvast: dit document
  • vergroten van de betrokkenheid van de bewoners t/m het stoppen van “de verstening” van de privétuinen
  • Aanbevelingen voor plantenkeuzes gebaseerd op beperkt onderhoud, nadat het doel – voldoende biodiversiteit het hele jaar door – is bereikt.

·
1E1klik op het bijtje om terug te vliegen naar de INHOUD

INHOUD

Dracht en Drachtplanten
Informatie en tips
Voorlopige inventarisatie·
·

Dracht en Drachtplanten

Dracht
Er is “dracht” als er voldoende bloemen van een bepaalde soort beschikbaar zijn. Omdat bijen een bepaalde voorkeur aan de dag leggen kan het dus zijn dat er wel voldoende te halen valt, maar niet voor de betreffende kast honingbijen. Dan is het voor (de imker van) die kast dus geen dracht.

Drachtplanten
Dat zijn planten die nectar en/of pollen (=stuifmeel) leveren. Omdat elke drachtplant zo z’n eigen seizoen heeft is het voor voldoende dracht nodig dat er veel diversiteit is. Als er te weinig bloemen van één soort zijn is het voor honingbijen al vaak niet meer interessant.

Als een imker het over drachtplanten heeft dan heeft hij/zij het in het algemeen alleen over de drachtplanten die door onze honingbij worden bevlogen.

Lijsten

Op imkerpedia.nl staat een uitgebreid overzicht van drachtplanten. De lijst is op verschillende manieren te sorteren, zodat snel te achterhalen is welke planten over welke periode in bloei staan.·

1E1

Informatie en tips:

1E1
underconstruction`